Fish4Dogs
fish4dogs label

Πρόληψη και στοματική υγιεινή!

11/02/2021

Η νόσος των ούλων εμφανίζεται πέντε φορές συχνότερα σε σκύλους απ ‘ό,τι στους ανθρώπους, αυτό οφείλεται στην έλλειψη βουρτσίσματος και στο γεγονός οτι το στόμα των σκύλων είναι πιο αλκαλικό προάγοντας τον σχηματισμό πλάκας.

Αιτίες που προκαλούν ασθένειες των ούλων
Η πιο κοινή αιτία της ασθένειας των ούλων στα σκυλιά είναι τα βακτήρια.
Όταν το σκυλί τρώει, το φαγητό, το σάλιο και τα βακτηρίδια οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Τα καλά νέα είναι ότι η πλάκα είναι απαλή και έτσι είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα ή το μάσημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσπαθεί να καταπολεμήσει τα βακτηρίδια στην πλάκα με αποτέλεσμα την ερυθρότητα των ούλων και την δημιουργία φλεγμονών. Αν το αποτέλεσμα αυτό παραμείνει για πολύ καιρό μπορεί να σκληρύνει και να δημιουργηθεί πέτρα. Η πέτρα μέσα σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα στα σκυλιά μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό αποστημάτων, απώλεια δοντιών και σοβαρές λοιμώξεις. Το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι οι μολύνσεις να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά.

Συμπτώματα που εμφανίζονται από ασθένειες των ούλων
Δυστυχώς, αν το σκυλί σας πάσχει από ασθένειες των ούλων, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί κατά τα πρώτα στάδια.
Αλλά εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα (και είναι ασυνήθιστο για το σκυλί σας), καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο άμεσα:

1. Δυσκολία κατά τη διάρκεια του γεύματος
2. Αιμοραγία και ερυθρότητα των ούλων
3. Αίμα στο σάλιο, στο μπόλ του φαγητού ή στα παιχνίδια
4. Περίεργους θορύβους κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του χασμουρητού
5. Αυξημένη σιελόρροια
6. Απώλεια δοντιών
7. Κακή αναπνοή

Πρόληψη έναντι των ασθενειών των ούλων
Υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι για την πρόληψη της νόσου των ούλων στο σκυλί σας. Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας.
Εσείς βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα, γιατί όχι και οι σκύλοι? Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια του σκυλιού σας με μια ειδική βούρτσα και οδοντόπαστα για να αφαιρέσετε την πλάκα και να διατηρήσετε τα ούλα υγιή.
Τακτικοί έλεγχοι
Οι τακτικές επισκέψεις και καθαρισμοί από έναν κτηνιάτρο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καθώς είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν τα πρωτα σημάδια ασθενειών των ούλων.
Μασώντας
Ένας πολύ εύκολος τρόπος για την προώθηση της καλής οδοντικής υγείας στο σκυλί σας είναι να χρησιμοποιήτε το φυσικό ένστικτο του ζώου να μασά. Πολλές από τις λιχουδιές που χαρακτηρίζονται ως οδοντικές, είναι γεμάτες με πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν ωφελούν το σκυλί σας.

Η σειρά λιχουδιών Sea Jerky της Fish4Dogs αποτελείται από 100% αποξηραμένα δέρματα ψαριών, με λίγες θερμίδες, τραχιά υφή για την απομάκρυνση της πλάκας και ταυτόχρονα είναι πολύ νόστιμες. Ο τετράποδος φίλος θα λατρέψει την περιποποίηση των δοντιών του.

feed fish logo