Fish4Dogs
fish4dogs label

Ακολουθήστε τον...Αρχηγό

7/11/2018

Όταν ο σκύλος μας έχει την τάση να τραβάει τον οδηγό!

Αυτή είναι πιθανότατα η πιο εκνευριστική συμπεριφορά του σκύλου για τον ιδιοκτήτη του. Το θέμα είναι ότι ο σκύλος θα προτιμούσε να τρέχει ελεύθερος στην ύπαιθρο και ο οδηγός δεν καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Υπάρχουν φορές βέβαια που ο οδηγός είναι πολύ σημαντικός να υπάρχει για την ασφάλεια του σκύλου και θα ήταν καλό να επενδύσουμε σε λίγο χρόνο ώστε να μάθουμε το σκύλο μας να περπατάει με έναν χαλαρό οδηγό χωρίς να τραβάει συνεχώς.

Βοηθάει να δούμε την κατάσταση από την πλευρά του σκύλου: “Θέλω να πάω σε αυτό το δέντρο να μυρίσω τις διάφορες μυρωδιές και έτσι τραβάω τον οδηγό για να φτάσω εκεί που θέλω”! H φύση του τραβήγματος είναι αποδοτική, γιατί δίνει στο σκύλο αυτό που θέλει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ! Τα σαμάρια μειώνουν την αίσθηση του τραβήγματος για τον ιδιοκτήτη αλλά στην πραγματικότητα όταν οι σκύλοι φορούν σαμαράκι τραβούν περισσότερο γιατί έχουν πιο μεγάλη δύναμη στους ώμους τους παρά στο λαιμό τους. Τα σαμάρια προστατεύουν το λαιμό του σκύλου, το οποίο είναι σημαντικό για την ασφάλειά του, αλλά ο σκύλος μπορεί να τραβάει ακόμη περισσότερο! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τραβούν επίσης τον οδηγό για να σταματήσουν το σκύλο κάτι που δεν πρέπει να γίνεται γιατί δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε λιχουδιές για να δελεάσουμε το σκύλο μας να περπατάει αργά, αλλά αυτό δεν είναι μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος. Διότι μόλις τελειώσουν οι λιχουδιές, ο σκύλος συνεχίζει να τραβάει τον οδηγό ξανά. Ο σκύλος μαθαίνει μόνο να ακολουθεί τη λιχουδιά και τίποτε άλλο. Επίσης δεν είναι αποτελεσματικό οι ιδιοκτήτες να χτυπούν τα χέρια (παλαμάκια) για να δώσουν στο σκύλο να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να τραβάει μπροστά.

Το να μάθουμε στο σκύλο να περπατάει σε χαλαρό οδηγό θέλει χρόνο και εξάσκηση, αλλά είναι πολύ ανταποδοτικό. Το σημείο κλειδί είναι να διδάξουμε το σκύλο ότι όταν ο οδηγός είναι χαλαρός τότε θα έχει ανταμοιβή ενώ όταν είναι τεντωμένος, δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό γιατί είμαστε ακινητοποιημένοι. Προτείνουμε να εξασκηθείτε με 5λετπες ή 10λεπτες ασκήσεις ώστε ο σκύλος να μπορέσει να εστιάσει σε αυτό.

Αποφασίστε σε ποιά πλευρά θέλετε ο σκύλος σας να περπατάει και συγκεντρωθείτε στο να βλέπετε το σκύλο σας να κάνει αυτό που του λέτε. Πείτε στο σκύλο σας “συνέχισε” και συνεχίστε την πορεία σας. Τη στιγμή που ο σκύλος σας θα τραβήξει τον οδηγό ή θα αρχήσει να περπατάει μπροστά σας, σταματήστε. Μην τραβάτε τον οδηγό. Σταθείτε ακίνητοι με λίγο ανοιχτά τα πόδια σας για ισορροπία. Εάν ο σκύλος σας κινηθεί προς τα πίσω και χαλαρώσει ο οδηγός, αρχίστε να περπατάτε ξανά. Εάν ο σκύλος σας κάθεται ακίνητος, αλλάξτε κατεύθυνση ώστε ο οδηγός να είναι χαλαρός και ενθαρρύνετε το σκύλο σας να προχωρήσει.

Καλό είναι να λέτε μια συνθηματική λέξη όταν ο σκύλος σας περπατάει με το σωστό τρόπο, όπως “εδώ” ή “κοντά”. Ο σκύλος σας θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι το χαλαρό λουρί σημαίνει ότι προχωράμε μπροστά και ευχαριστιόμαστε τη βόλτα και ότι η συνθηματική λέξη σημαίνει να βρίσκεται κοντά στην πλευρά σας. Αλλάξτε κατεύθυνση αρκετές φορές ώστε ο σκύλος σας να εστιάζει σε σας και περπατήστε με γρήγορο βήμα για να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα.

Θα βοηθούσε επίσης πολύ να χρησιμοποιήσετε επαγγελματική υποστήριξη και να σας κάνουν μια επίδειξη του πως γίνεται καλύτερα όλη αυτή η διαδικασία. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον τοπικό σας Εκπαιδευτή Σκύλων που θα σας συμβουλέψει με επαγγελματικές γνώσεις και σωστή μέθοδο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι βόλτες με τον αγαπημένο σας σκύλο δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες…!

feed fish logo