Fish4Dogs
fish4dogs label

Επιλεκτικότητα στο φαγητό...

08/06/2020

Είναι η επιλεκτικότητα στο φαγητό καινούργια συνήθεια;
Η πρώτη ερώτηση είναι – ήταν ο σκύλος σας πάντα επιλεκτικός στο φαγητό του ή αυτό είναι κάτι καινούργιο; Εάν αυτό έγινε εδώ και λίγο διάστημα, τότε μπορεί να προκλήθηκε από πολλούς λόγους. Τα πρόσφατα εμβόλια μπορεί προσωρινά να μειώσουν την όρεξη ή ακόμη και η αλλαγή περιβάλλοντος προκαλεί προσωρινή αναστάστωση στο κατοικίδιο σας που μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρεξης. Παρ΄όλα αυτά η έλλειψη όρεξης είναι δυνατόν να είναι δείγμα αδιαθεσίας ή αρρώστιας οπότε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι απαραίτητη.
Είναι ο σκύλος σας επιλεκτικός ή απλά δεν πεινάει;
Εάν ο σκύλος σας ήταν πάντα επιλεκτικός, τότε το πιο σημαντικό που πρέπει να σκεφθείτε είναι εάν δείχνει υγιής, εάν διατηρεί το βάρος του, εάν είναι ζωηρός και έτοιμος για δράση και εάν έχει λαμπερό και υγιές τρίχωμα. Εάν ισχύουν όλα αυτά, τότε μην ανησυχείτε – παίρνει ξεκάθαρα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και δεν είναι επιλεκτικός απλά δεν πεινάει τόσο πολύ.

Licking Lips dog (1)

Μήπως φταίνε οι πολλές λιχουδιές;
Εάν ανησυχείτε για την επιλεκτικότητα του σκύλου σας στο φαγητό, ένα από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε είναι οι λιχουδιές που καταναλώνει. Πόσες λιχουδιές του δίνετε καθημερινά, ή αν τρώει από το τραπέζι σας. Εάν τον ταϊζετε από το τραπέζι ή του δίνετε πολλές λιχουδιές, μπορεί να χορταίνει με αυτά, ή περιμένει να φάει κάτι πιο συναρπαστικό από το πιάτο σας και έτσι δεν τον ενδιαφέρει και τόσο η δική του τροφή.
Είναι νόστιμη η τροφή του;
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι εάν ο σκύλος σας βρίσκει νόστιμη τη γεύση της τροφής που του δίνετε. Οι σκύλοι έχουν πολύ λιγότερους γευστικούς κάλυκες από τον άνθρωπο (1706 αντί για 9000), αλλά διαθέτουν εναρμονισμένη αίσθηση της γεύσης που σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει μόνο από ένα μικρό δείγμα τροφής.
Είναι καλή η όσφρησή του;
Οι σκύλοι έχουν 10τμ2 οσφρητικούς αισθητήρες ανά κιλό βάρους τους – σε σύγκριση με 0.2τμ2 που διαθέτουν οι άνθρωποι. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στους σκύλους και αυτή η ισχυρή αίσθηση της μυρωδιάς συνεργάζεται με τους γευστικούς κάλυκες για να τονίσουν την αίσθηση της γεύσης. Γιαυτό το λόγο τα δυνατά αρώματα του ψαριού είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκύλους.

Mήπως είναι η γεύση της τροφής του πολύ ήπια και χωρίς ένταση;
Οι γάτες, που αρχικά ήταν ζώα της ερήμου, έχουν μεγάλη προτίμηση στο φρέσκο κρέας και ψάρι και όταν κυνηγούν τρέφονται μόνο με το φρέσκο θήραμά τους και σπάνια ξαναγυρίζουν για περισσότερο φαγητό από το ίδιο. Μια λογική στρατηγική για έναν μονομάχο της ερήμου όπου το φαγητό μπορεί να σαπίσει πολύ γρήγορα.
Όμως οι προτημήσεις του σκύλου είναι πολύ λιγότερο ξεκάθαρες. Ξέρουμε ότι οι σκύλοι πολύ συχνά θάβουν κόκκαλα και ξαναγυρίζουν σε αυτά αργότερα, τρώνε τα πιο απίθανα πράγματα που μπορεί να βρούν στην ύπαιθρο και κάτω από φράκτες, έτσι μπορούν να ανεχτούν, και μπορεί ακόμη και να προτιμούν γεύσεις που παράγονται κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης του κρέατος και την οξείδωση του λίπους. Αυτό μας δείχνει ότι ένας από τους λόγους της επιλεκτικότητας που έχουν στην τροφή τους μπορεί να είναι η πολύ ήπια γεύση που έχουν κάποιες εμπορικές ξηρές τροφές οι οποίες δεν τους προκαλούν το ενδιαφέρον. Τροφές που φτιάχνονται από υψηλά επεξεργασμένα γεύματα κρέατος, που παράγονται κυρίως από υπο-προϊόντα βοδινού, ή με σημαντικά επίπεδα σιτηρών που έχουν σαν αποτέλεσμα το να είναι άνοστες και δεν διεγείρουν την όρεξη του σκύλου σας. Αναζητήστε τροφές με πιο δυνατές γεύσεις και αρώματα.

Οι σκύλοι λατρεύουν τη γεύση Umami. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι είναι παμφάγοι οπότε έχουν αναπτύξει προτιμήσεις για μια ευρεία γκάμα από διαφορετικές τροφές. Μπορούν να ανιχνεύσουν το πικρό, το ξυνό, το αλμυρό και τις γλυκές γεύσεις. Οι σκύλοι επίσης διαθέτουν αισθητήρες που τους καθιστούν ικανούς στο να ανιχνεύσουν ενώσεις συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων που βρίσκονται στη γεύση “Umami”. Αυτή η πέμπτη γεύση έχει χαρακτηριστεί για τους ανθρώπους σαν ένα είδος ικανοποίησης, νοστιμιάς, που την προσφέρουν φαγητά όπως τα μακαρόνια με κιμά και τυρί ή φαγητά κατσαρόλας ή ψημένο κρέας στα κάρβουνα, βρίσκεται επίσης πολύ συχνά στα Ασιατικά φαγητά και φυσικά στο ψάρι.

Στους σκύλους και ιδιαίτερα στις γάτες, πιστεύεται ότι αυτή η γεύση έχει αναπτυχθεί πολύ καθώς τους καθιστά ικανούς να ανιχνεύσουν το κρέας και το ψάρι καθώς και τα είδη από τα οποία προέρχονται και το πόσο φρέσκα είναι.

Ένα είδος που φαίνεται να περιέχει και να διατηρεί πολλές από αυτές τις ουσίες είναι το ψάρι. Για αιώνες οι Ασιάτες σεφ πρόσθετουν σκόνη από αποξηραμένα ψάρια ή σάλτσα ψαριού καθώς και κεφάλια ψαριού στους ζωμούς, στις σούπες και στις σάλτσες για να ενδυναμώσουν τη γεύση “Umami”, και επίσης ανακάλυψαν ότι η ζύμωση αυτών των υλών ενδυναμώνει ακόμη πιο πολύ το αποτέλεσμα. Η βελτίωση που προκύπτει με τη ζύμωση που γίνεται και με την υδρόλυση πρωτεΐνης, προκαλείται αρχικά από την παραγωγή γλουταμινικού οξέως, που ως γνωστόν διεγείρει τους αισθητήρες της γεύσης umami στο στόμα. Το φρέσκο ψάρι περιέχει επίσης σημαντικά επίπεδα γλουταμινικού οξέως. Έτσι με τις δυνατότερες γεύσεις και αρώματα και μαζί με τα αμινοξέα της Umami, το ψάρι είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη τροφή για τους σκύλους.
Η Fish4dogs προσφέρει γεύματα εξαιρετικής γεύσης για το σκύλο και τη γάτα, συνδυάζοντας υγιεινά συστατικά όπως το ψάρι, χωρίς σιτηρά, που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο έντονη γεύση, για να προσελκύσουν ακόμη και τους πιο δύσκολους μικρούς μας φίλους.

feed fish logo