Fish4Dogs
fish4dogs label

Καλωσορίζοντας τo κουτάβι στο σπίτι μας!

15/09/2020

Η μέρα που θα έρθει το κουτάβι σας στο σπίτι έφτασε! Είναι τόσο συναρπαστικό πράγματι, αλλά από την άλλη πλευρά μας δημιουργεί άγχος, ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη φορά που αποκτούμε σκυλάκι. Οι πρώτες μέρες πρέπει να είναι χαρούμενες και για εμάς αλλά ακόμη περισσότερο για το κουτάβι που εξαρτάται εξ΄ολοκλήρου από εμάς και βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον που δεν το γνωρίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι τόσο μικρό που δεν καταλαβαίνει ακόμη διάφορα πράγματα. Ο ρόλος μας λοιπόν είναι πολύ σημαντικός για την σωματική του ασφάλεια και την ψυχική του υγεία. Το νέο του σπίτι πρέπει να είναι άνετο, ασφαλές και διασκεδαστικό. Την ημέρα που θα το φέρουμε στο σπίτι, πρέπει να το κρατήσουμε ήσυχο και να μην το συστήνουμε σε πολλούς ανθρώπους, γιατί αυτό θα το αναστατώσει. Είναι μια μεγάλη αλλαγή για ένα μικρό πλασματάκι και χρειάζεται να το αφήσουμε να συνηθίσει το καινούργιο του περιβάλλον.

Περίφραξη

Πρέπει να αποκτήσετε ένα άνετο κλουβί για το κουτάβι σας, ανάλογα με το μέγεθός του για να βρίσκεται μέσα ασφαλές και θα το χρησιμοποιήσετε από την πρώτη μέρα. Αυτό θα του δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας γιατί σιγά σιγά θα το θεωρήσει δικό του χώρο και παράλληλα δεν θα αισθάνεται σύγχυση σε ένα τεράστιο χώρο που δεν θα ξέρει που να κινηθεί. Τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μαλακό κρεββατάκι που θα του δημιουργεί θαλπωρή, και μερικά παιχνίδια για να του κρατούν το ενδιαφέρον. Θα το βγάζετε από το κλουβί φυσικά για αρκετό χρόνο ώστε να παίξει και να διασκεδάσει μαζί σας, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Αργότερα θα το βάλετε πάλι μέσα στο χώρο του για να κοιμηθεί όταν κουράζεται και για να το συνηθίζει και να αρχίσει να αισθάνεται άνετα. Θα πρέπει να αγνοήσετε τις φωνές και το γαύγισμα τις 2-3 πρώτες μέρες. Εάν το κουτάβι σας πάει να κοιμηθεί κάπου αλλού, το ανασηκώνετε απαλά και το βάζετε μέσα στο κλουβί του και μέσα στο ζεστό κρεββατάκι του. Αρκετά γρήγορα θα θεωρήσει ότι αυτό είναι ο χώρος του και θα πηγαίνει από μόνο του στο δικό του κρεββάτι για να κοιμηθεί όταν αισθάνεται κούραση . Μην πηγαίνεται ποτέ στο κλουβί όταν το κουτάβι σας κάνει φασαρία! Περιμένετε μέχρι να σταματήσει για λίγο και τότε πηγαίνετε σε αυτό. Καθώς το κουτάβι προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του για την τουαλέτα, θα φωνάζει για να το αφήσετε έξω και αυτό θα είναι δύσκολο να το ξεχωρίσετε από την επιθυμία του απλά να βρίσκεται έξω για να διασκεδάσει μαζί σας. Να γνωρίζετε ότι τα κουτάβια μπορούν να εκπαιδεύσουν αυτά τους ιδιοκτήτες τους να έρχονται σε εκείνα, με τρεις προσπάθειες για να σας κάνουν να πάτε κοντά τους. Εάν το κουτάβι σας είχε πάει στην τουαλέτα πριν μισή ώρα, τότε το γαύγισμά του είναι απλώς για να σας τραβήξει την προσοχή. Αγνοήστε το! Καλύτερα να λερώσει λίγο το κλουβί του, από το να μάθει ότι όταν γαυγίζει θα πάτε κοντά του τη στιγμή που αυτό θέλει. Βεβαιωθείτε ότι θα έχει αρκετά παιχνίδια να μασάει και να παίζει καθώς και ένα μπωλ με φρέσκο, καθαρό νερό.

Εκπαίδευση τουαλέτας

Τη μέρα που θα φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι, υποδείξτε του το σημείο που έχετε αποφασίσει ότι θα είναι η περιοχή της τουαλέτας του. Κάθε φορά που θα ξυπνάει θα το σηκώνετε απαλά και θα το πηγαίνετε στο σημείο αυτό και θα το αφήνετε κάτω. Θα περιμένετε δίπλα του, χωρίς να έχετε καμμία αλληλεπίδραση μεταξύ σας. Θα ουρήσει μέσα σε ένα λεπτό, ενώ θα αφοδεύσει μερικά λεπτά πιο μετά. Κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα, επαινέστε το με μια λέξη που θα τη χρησιμοποιείτε μετά, σαν “διαταγή”. Βρείτε μια λέξη ή μικρή φράση που σας ταιριάζει να λέτε και που θα αισθάνεστε άνετα όταν τη χρησιμοποιείτε έξω στο πάρκο! Όταν το κουτάβι σας τελειώσει του δίνετε μια μικρή λιχουδιά για ανταμοιβή. Πολύ σύντομα το κουτάβι σας θα τρέχει να τελειώσει με την τουαλέτα και θα κάθεται να περιμένει τη λιχουδιά του.
Μην αφήνετε το κουτάβι σας μόνο του την ώρα της τουαλέτας, ενώ εσεις κάνετε κάτι άλλο. Μείνετε δίπλα του, χωρίς να παίζετε μαζί του αλλά να είστε μια ήρεμη παρουσία κοντά του. Τα παιχνίδια μπορούν να αρχίσουν όταν τελειώσουν τα σημαντικά πράγματα. Εάν το κάνετε αυτό συστηματικά θα έχετε ένα εκπαιδευμένο κουτάβι μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Θυμηθείτε μόνο ότι η κύστη του είναι μικρή, οπότε χρειάζεται να ουρεί αρκετά συχνά. Τη νύχτα μπορείτε είτε να σηκώνεστε μιά φορά στη μέση της νύχτας για να το βγάλετε έξω για να ουρήσει ή να τοποθετήσετε μια πάνα εκπαίδευσης ή μια εφημερίδα στη μια άκρη του κλουβιού και να το καθαρίσετε το πρωί.
Το κουτάβι δεν μπορεί να κρατηθεί για 7 ώρες! Μην περιμένετε να γίνει αυτό για τουλάχιστον 2 μήνες.Μην πηγαίνεται ποτέ στο κλουβί όταν το κουτάβι σας κάνει φασαρία! Περιμένετε μέχρι να σταματήσει για λίγο και τότε πηγαίνετε σε αυτό. Καθώς το κουτάβι προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του για την τουαλέτα, θα φωνάζει για να το αφήσετε έξω και αυτό θα είναι δύσκολο να το ξεχωρίσετε από την επιθυμία του απλά να βρίσκεται έξω για να διασκεδάσει μαζί σας. Να γνωρίζετε ότι τα κουτάβια μπορούν να εκπαιδεύσουν αυτά τους ιδιοκτήτες τους να έρχονται σε εκείνα, με τρεις προσπάθειες για να σας κάνουν να πάτε κοντά τους. Εάν το κουτάβι σας είχε πάει στην τουαλέτα πριν μισή ώρα, τότε το γαύγισμά του είναι απλώς για να σας τραβήξει την προσοχή. Αγνοήστε το! Καλύτερα να λερώσει λίγο το κλουβί του, από το να μάθει ότι όταν γαυγίζει θα πάτε κοντά του τη στιγμή που αυτό θέλει. Βεβαιωθείτε ότι θα έχει αρκετά παιχνίδια να μασάει και να παίζει καθώς και ένα μπωλ με φρέσκο, καθαρό νερό.

Άσκηση

Μερικές φορές στο πάρκο βλέπουμε ένα κουτάβι να τρέχει χωρίς περιλαίμιο και οδηγό και να κυνηγάει ένα μπαλάκι και τον χαρωπό ιδιοκτήτη του να λέει ότι το κουτάβι του θα παίζει έτσι για μια ώρα! Κι όμως δεν είναι σωστό αυτό. Τα μεγάλα σκυλιά θέλουν αρκετή άσκηση αλλά όχι όταν είναι μωρά! Θα αφήνατε το εξάχρονο παιδί σας να τρέξει στο μαραθώνιο; Για τον πρώτο χρόνο κάνετε βόλτα το σκυλί σας με οδηγό. Μικρές βόλτες στην αρχή, που θα γίνουν σταδιακά 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα. Ο κανόνας είναι, 5 λεπτά δύο φορές την ημέρα για κάθε μήνα που θα μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι όταν το κουτάβι σας είναι 3 μηνών η πιο μεγάλη του βόλτα θα πρέπει να είναι 15 λεπτά για δύο φορές την ημέρα. Το αργό βάδισμα είναι προτιμότερο από τρέξιμο στο πάρκο. Παίξτε παιχνίδια στο σπίτι, κυλίστε τη μπάλα στο πάτωμα αντί να την πετάτε, καθώς το να πηδάει και να στριφογυρίζει μπορεί να βλάψει το σκελετό του που είναι ακόμη ευαίσθητος. Και ιδιαίτερα οι γοφοί του και οι ώμοι του. Μην το αφήνετε να παίζει άγρια παιχνίδια με άλλα σκυλιά στο πάρκο. Βρείτε κάποιον φίλο με ένα ήσυχο σκυλί στο μέγεθός του και αφήστε τα να παίξουν στο σπίτι μαζί. Έτσι μπορείτε να το φωνάζετε για τις λιχουδιές του…χωρίς να φοβάστε ότι έχει πάει στην άλλη άκρη του πάρκου και δεν θα έχετε οπτική επαφή ή έλεγχο. Αργότερα, όταν έχει ενηλικιωθεί το σκυλί σας πάντα θα βλέπει που βρίσκεστε και θα χαίρεται το παιχνίδι στο πάρκο χωρίς να τρέχει μανιωδώς μέσα σε αυτό.

Η περιορισμένη άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το σκυλί σας μαθαίνει ότι όταν φοράει τον οδηγό δεν σημαίνει ότι πάντα θα πάει στο πάρκο και θα τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς. Αυτό θα αποτρέψει λανθασμένες συμπεριφορές μάθησης αργότερα καθώς σας αφήνει να διδάξετε στο σκύλο σας να περπατάει όμορφα και ήρεμα με τον οδηγό και να είναι ευγενικός σε δημόσιο χώρο.
Το περπάτημα φτιάχνει όμορφους μύες στο σώμα του και γερά κόκκαλα και αρθρώσεις χωρίς να γίνεται ζημιά από ακατάλληλες κινήσεις. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να πάτε με το κουτάβι σας για κολύμπι σε μια πισίνα για σκύλους, είναι μια ασφαλής άσκηση και πολύ διασκεδαστική και για τους δυο σας.
Είναι καλό να το μάθετε να αγνοεί τις γάτες, να κάθεται ήσυχα όταν του το ζητάτε και να είναι υπάκουο στις οδηγίες σας. Χωρίς φωνές και θυμό, αλλά με ήπιο τόνο και σιγουριά δώστε του να καταλάβει τι θέλετε να κάνει. Μπορείτε να το επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά όταν πετύχει αυτό που του υποδείξατε. Μην αφήνετε τα κακώς εκπαιδευμένα σκυλιά των άλλων ανθρώπων να τρομοκρατούν το δικό σας.
Έτσι σαν ενήλικας θα κάνει όμορφες βόλτες μαζί σας στο πάρκο, θα παίζετε παιχνίδια και θα περνάτε ωραία και ήρεμα, χωρίς να τρέχει προς τα άλλα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους τρομάζοντάς και τους δύο. Θα έχει μάθει να παίζει χωρίς να ενοχλεί και να δημιουργεί προβλήματα.

Περιποίηση

Όταν είναι μικρό το κουτάβι σας, βουρτσίστε το κάθε μέρα εάν είναι εφικτό. Τα πίσω μέρη των πίσω ποδιών τους είναι πιθανά σημεία ερεθισμού. Αγγίξτε το ανάμεσα στα δάχτυλα και στις πατούσες. Πιέστε απαλά τα νύχια του ώστε να συνηθίζει την αίσθηση του να του κόβετε τα νύχια. Κοιτάξτε κάτω από την ουρά του, στα μάτια του, στα αυτιά του και στο στόμα του. Τρίψτε απαλά τα δάχτυλά σας γύρω από τα ούλα του καθημερινά. Βασικά, πρέπει να μάθει ότι μπορείτε να το αγγίξετε παντού χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα όποτε εσείς θέλετε. Αυτό θα το διδάξει να μπορεί ο κτηνίατρος να το εξετάζει χωρίς αναισθησία πράγμα που είναι πιο ασφαλές για το σκύλο σας. Τα νύχια του χρειάζονται κόψιμο και ο κτηνίατρος θα σας πει το πως θα το κάνετε εσείς. Μην αφήνετε το κουτάβι σας να παίζει με τη βούρτσα ή τη χτένα του. Πείτε σε κάποιον να κρατάει μια λιχουδιά μπροστά του καθώς το περιποιείστε για να του τραβάει την προσοχή. Αν μάθει από μικρή ηλικία να τον περιποιείστε θα εκπαιδευτεί σωστά και δεν θα
δημιουργεί προβλήματα.

Τροφή

Μόλις το κουτάβι σας ξεκινήσει την ξηρά τροφή δοκιμάστε την Finest Λευκό Ψάρι Ωκεανού Puppy της Fish4Dogs που έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ΨΑΡΙ για να προσφέρει τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που έχουν ανάγκη τα κουτάβια και οι σκύλες που θηλάζουν. Το ψάρι είναι το τέλειο διατροφικό ξεκίνημα για για τα κουτάβια, καθώς τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης.

Πάντως μη φοβάστε για τίποτε, απλά φροντίστε το νέο μέλος της οικογένειάς σας με την καρδιά σας. Αγκαλιάστε το νέο σας κουτάβι και αυτή την περίοδο της ζωής του γιατί είναι μοναδική και πολύ βασική γιατί ότι μάθει θα σας οφελήσει και τους δύο τα επόμενα χρόνια. Το να έχετε ένα κουτάβι στο σπίτι σας και αργότερα έναν υπέροχο ενήλικο σκύλο θα είναι η πιο γλυκιά εμπειρία της ζωής σας.
Καλή επιτυχία!

feed fish logo