Fish4Dogs
fish4dogs label

H κινητικότητα σε υπερήλικους σκύλους

14/05/2021

     Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρθρώσεις μας γίνονται λίγο λιγότερο ευέλικτες και μερικές φορές προκαλούν πόνο. Αυτό ισχύει και για τα σκυλιά μας και μπορεί να επηρεάσει πάνω από το 50% των σκύλων ηλικίας 7 ετών και άνω. Οι αρθρώσεις είναι κλειστές κάψουλες όπου συναντώνται δύο οστά. Για να αποφευχθεί η επαφή των οστών, το άκρο του καθενός είναι καλυμμένο με χόνδρο και ο χώρος μεταξύ των δύο γεμίζει με υγρό το οποίο συγκρατείται από μια μεμβράνη. Σε ένα υγιές σκυλί ο χόνδρος είναι λευκός, λείος, μαλακός, εύκαμπτος και παρέχει απορρόφηση κραδασμών κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Η κακή διατροφή, η κακή υγεία, οι ασθένειες και ιδιαίτερα η γήρανση μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία εύθραυστων χόνδρων με τραυματισμούς και φλεγμονές.
    Ο χόνδρος είναι σαν τοίχος, με τα “τούβλα” που ονομάζονται κολλαγόνο και τη πρωτεογλυκάνη “τσιμέντο” μαζί με ουσίες που περιέχουν θείο. Με το πέρασμα του χρονου ο τοίχος αυτός συνεχώς καταστρέφεται και ξαναχτίζεται από το σώμα. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία ανοικοδόμησης γίνεται πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης, διεγείροντας την παραγωγή των “τούβλων”, και αναστέλλοντας τη διάσπαση του “τσιμέντου”. Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει, καθώς οι τροφές όπως το ψάρι είναι πλούσια σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Επίσης, τα ψάρια περιέχουν υψηλό επίπεδο θείου, το οποίο προωθεί περαιτέρω την παραγωγή “τσιμέντου”.

    Η φλεγμονή είναι μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή του πόνου των αρθρώσεων σε ηλικιωμένα ζώα. Εκτός από τις τριβές που προκαλούνται από τη βλάβη του χόνδρου, οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τη φλεγμονή και την πίεση γύρω από την άρθρωση. Τα ιχθυέλαια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση αυτής της φλεγμονής και, αν και σίγουρα δεν είναι μια θεραπεία, έχει επίσης βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση επώδυνων συμπτωμάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
    Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την κινητικότητα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό κρυστάλλων στο ρευστό της άρθρωσης, που επίσης ερεθίζει τις ευαίσθητες μεμβράνες που ενθυλακώνουν τα υγρά. Για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση κοινής δυσφορίας, είναι επίσης σημαντικό για το σκυλί σας να έχει μια δίαιτα που περιέχει ισορροπημένα αμινοξέα. Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτό. Μια ανισορροπία στα αμινοξέα σημαίνει ότι ο σκύλος πρέπει να τροποποιήσει και στη συνέχεια να εκκρίνει οποιαδήποτε περίσσεια. Αυτή η διαδικασία παράγει την ένωση αμμωνίας που κυκλοφορεί στο αίμα μέχρι να απομακρυνθεί από το νεφρό, μετά τη μετατροπή της σε ουρία. Εάν η συγκέντρωση της αμμωνίας στο αίμα είναι ιδιαίτερα υψηλή ή η απόδοση της απέκκρισης της μειώνεται λόγω προβλημάτων νεφρού, π.χ. σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτή η αμμωνία μπορεί να κρυσταλλωθεί μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, προκαλώντας πίεση και φλεγμονή.

    Εν ολίγοις, για να διασφαλίσουμε ότι οι σκύλοι μας είναι ενεργοί και ευτυχισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μια διατροφή πλούσια σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, με ένα καλό επίπεδο ωμέγα-3 ελαίων από ψάρια και εύπεπτη πρωτεΐνη με ισορροπημένα αμινοξέα.

feed fish logo